הסכם סודיות NDA

הסכם סודיות

סודות מסחריים הינם הנכס המשמעותי ביותר שיכול עסק להחזיק כיתרון בעל ערך, על פני המתחרים בשוק. הבעיה מתחילה כאשר העסק נאלץ לצורך כזה או אחר לחשוף את הסוד בפני דמות, ייצוג מתחרה או יזם מסוים, מה שעלול להוביל לבסוף לגזל הסוד ושימוש בו לרעה. ישנם סעדים משפטיים לבעלי סודות שנגזלו, אולם הדרך הטובה ביותר לצאת מסבך היא כמובן – לא להיכנס אליו.

לשם כך קיימת אפשרות משפטית להגנה על סודות מסחריים עוד בטרם יעלה על דעת החשופים אליו לגזול אותו, מה שיכניס את העסק לסחרחרה של נזקים, תביעות והרבה כאב ראש. האפשרות היא לחתום על הסכם סודיות מקצועי, אותו יש צורך לבצע אצל עורך דין מנוסה בתחום המכיר את הפרצות והסיכונים ויודע למגן את החוזה מפניהם, כמו עורכת דין אורלי ספיר סחייק אשר מאחוריה רזומה עשיר של הסכמי סודיות וחוזים מסחריים.

הסכם סודיות NDA ראשי תיבות בלעז נקרא – Non Disclosure Agreement

זהו מסמך משפטי בו הצדדים מתחייבים לשמור בסודיות את המידע שמועבר ביניהם שהוא סודי או מידע רגיש.

במסגרת חשיפת רעיון, מידע, טכנולוגיה, מיזם חדשים נדרשת חשיפה של מידע סודי שעלול לפגוע בצד במציג את המידע, היה ויגולה ו/או ינוצל ע"י הצד השני, ובכך לגרום לנזק רב לצד המגלה.

מהו הסכם סודיות NDA?

הוא מסמך שנעשה בו שימוש לפני חשיפת מידע סודי או רגיש, בפני יזם, חברה, משקיעים, ספקים, עובדים, מתחרים, גופים פוטנציאלים ליצירת שיתופי פעולה עסקיים, נותן ומקבל שירות וכד'.

הסכם סודיות מאפשר חשיפה של מידע ומניעת שימוש מזיק ו/או לא ראוי ע"י הצד השני או מי מטעמו, במידע שגולה במסגרת ההתקשרות המסחרית ו/או החוזית בין הצדדים.

מתי נזקקים להסכם סודיות

לעולם לא חושפים סוד מסחרי בלי צורך הכרחי, לפחות כיון שהחוק אינו מגן מפני גניבת סוד במקרה שהסוד לא נשמר באופן סביר מפני גזילה. עם זאת ישנם מקרים בהם הכרחי לחשוף את הסוד באופן מצומצם לגוף או דמות שיש לה אחריות והקשר אליו, למשל עובדים, יועצים, משקיעים בחברה, מיקור חוץ או צורך אחר של החברה באיש מקצוע.

אפילו גופי בקרה או כשרות שונים אשר דורשים ובצדק לחשוף הליכי פעילות לצורך בקרת האיכות של המוצרים ווידוא כזה או אחר. במקרים אלו מתיר החוק לגלות סוד מסחרי בפורמט המצומצם ביותר האפשרי ואין הסוד מוצא בזה מגדר ההגנה החוקית הניתנת לו במקרה גזל. אולם, כדי שלא תקום ביום מן הימים הדמות לה התגלה הסוד ותשתמש בו לצורך עצמי תוך פגיעה ישירה בבעל הסוד, חותמים בתחילת ההתקשרות על הסכם סודיות טרם גילוי הסוד המסחרי.

סוגי הסכמי סודיות

1. שיתוף פעולה עסקי

בטרם התקשרות עם קולגה או עסק ויצירת שיתוף פעולה- המחייב גילוי מידע סודי לדוגמא: ספק או נותן שירות, ועל מנת להבטיח שלא יחשוף מידע שיוצג לו.

2. הסכם עם משקיע

משקיע שבוחן חברה ו/או גוף או ממציא בטרם ישקיע את מיטב כספו יבקש לבדוק את החברה ו/או הצד השני.

3. הסכמי העסקה / ייעוץ

חברה שמתקשרת עם עובד ויש לה מידע ו/או קניין רוחני יחודי תרצה להחתים את העובד או היועץ שלה על הסכם סודיות.

קיימת חשיבות להחתמה על הסכם סודיות בחברת הזנק (סטארטאפ) או חברת הייטק מאחר והידע ו/או הרעיון ו/או דרך היישום של הרעיון, מהווים פוטנציאל עסקי רב וקיימת אפשרות פיקוח דלה על העובד ו/או היועץ.

4. הסכם ביו ממציא לעורך פטנטים.

5. הסכם בין בונה אתר לבין בעל מקצוע.

6. הסכם בין גוף תעשייתי לממציא.

7. הסכם בין יזם לשותפים פוטנציאליים.

מה כולל הסכם סודיות?

1. ראשית יגדיר מהו מידע סודי, הגדרה שתתאים לאופי ההתקשרות או המיזם.

בהגדרה רחבה יותר של המידע הסודי תגן בצורה טובה יותר על חושף המידע כגון: זכויות יוצרים, סודות מסחר, פטנטים, המצאות ו/או כל מידע שמועבר לצד הנקשר במסגרת ההתקשרות בין הצדדים.

2. מטרת ההתקשרות – יש להגדיר את המטרה לשמה נערך המסמך ולהגביל את השימוש לאותה מטרה בלבד.

3. החרגות – כשהמידע הופך למידע החשוף לציבור, מאבד את הסודיות שבו- הוא הופך למידע הידוע לכלל, כשזה נעשה בזמן הגילוי או לאחריו ללא אשמת הצד שקיבל את המידע.

או חשיפת המידע באישור הצד המגלה, או עפ"י דין: כשהצד מקבל המידע מחוייב למסור את המידע לרשות ו/או לבימ"ש עפ"י דין.

4. תקופת ההסכם – מה התקופה במסגרתה מחוייב מקבל המידע לשמור, לאחר סיום תקופת ההתקשרות בהתאם לאינטרסים של הצדדים.

ויש להגדיר שהצד שקיבל את המידע ישמיד ו/או יחזיר את המידע הסודי לצד שחושף אותו בפניו.

5. פתרון סכסוכים – אם מתגלה מחלוקת מי יכריע בה, ביהמ"ש, בורר, מגשר, תוך ציון מקומו.

6. המחאת זכויות ההסכם – מאחר ועולם המסחר הוא דינמי יש לצפות מצב שבו הצד המקבל יאלץ להעביר את המידע, אם יאלץ.

נהוג לקבוע שהמחאת הזכויות בהסכם תהיה באישור הצד שחושף את המידע מאחר והוא עלול להיפגע מכך.

7. הסעדים – קביעת פיצוי מוסכם למקרה של הפרת ההסכם ע"י אחד מהצדדים בנוסף לסעדים אחרים עפ"י החוק: צו עשה, צו אל תעשה, פיצויים ממשיים על נזק שנגרם בפועל, השבה וכד'.

אופן שמירת המידע הסודי

כיצד ניתן לוודא שהצד שקיבל את המידע ינקוט באמצעי אבטחה טובים על מנת לשמור על המידע שקיבל .

שמירת החומר בכספת או באבטחת סייבר, או באותו אופן שמקבל המידע שומר על המידע הסודי שלו.

סוגי הסכמי סודיות

הסכמי סודיות נחלקים להסכמים חד צדדיים בהם רק צד אחד חושף מידע לצד השני או הדדיים, במסגרתם שני הצדדים חושפים האחד לשני מידע סודי.

לסיכום

השימוש בהסכמי סודיות נעשה נפוץ יותר ויותר במיוחד כשמדובר בחשיפת קניין רוחני.

הסכמי סודיות מהווים בהרבה מקרים הגנה יחידה של בעל המידע או היזם בתחילת דרכו, על סודות מסחריים, עליהם עבד לכן ממומלץ להתייעץ עם עו"ד הבקיא בקניין רוחני על מנת שיתן את ההגנה הראויה למיזם או לחברה בטרם יהיה מאוחר מדי.

הסכם סודיות בוחן את האמינות של הצד השני, צד שמסרב לחתום עליו הדבר צריך להדליק נורה אצל חושף המידע .

חריג: כשהיזם פונה לחברה גדולה ומבוססת שמסרבת לחתום על הסכם סודיות כחלק ממדיניות החברה.

לקבלת מידע נוסף ויעוץ משפטי בנושא ניתן לפנות למשרד עו”ד אורלי ספיר סחייק בטלפון: 04-8528528 | 054-2122878 או להשאיר פרטים ואנו נחזור אליכם.

מאמרים משפטיים נוספים

חוק עוולות מסחריות וגניבת עין

חוק עוולות מסחריות

בישראל יש מערכת חוקים מאוד סבוכה ומי שאינו מתמחה במשפט לרוב מתקשה להבין אותה. מטעם זה, ועל מנת שההדיוט (אדם מן היישוב) יוכל להתמצא במערכת

לקריאה »
סוד מסחרי כל המידע

סוד מסחרי

גניבת סוד מסחרי ו/או שימוש בו ללא רישום מוגדר כעוולה מסחרית בחוק עוולות מסחריות, תשנ"ט- 1999. סוד מסחרי מוגדר בחוק: מידע סודי מכל סוג שאינו

לקריאה »
עורך דין דיני אינטרנט

דיני אינטרנט

עורך דין אינטרנט האינטרנט הוא ללא ספק כאב הראש הגדול ביותר של עולם החוק בשנים האחרונות. האתגר המרכזי של מערכת המשפט כולה בארץ ובעולם הוא

לקריאה »